Între ciocanul pensiilor parlamentare și nicovala infringementului pe eficiența energetică


Directiva europeană pentru eficiența energetică a fost adoptată în 2010. Termenul pentru armonizarea normativelor naționale cu reglementările europene a fost depăsit anul trecut prin aprilie. În consecință, Comisia Europeană a decis anul acesta declanșarea procedurii de infringement.

Legea privind acordarea unor indemnizații suplimentare pentru parlamentarii pensionați a fost depusă în Parlament exact acum două luni. Astăzi, 16 iunie, 303 parlamentari au votat proiectul.

Cred cu tărie că nu sunt singurul român care are impresia că nu punem problema corect. Îndrăznesc să cred că nu este vorba despre o „sfidare” sau „pensie nesimțită”, ci despre prioritățile celor aflați în funcții de decidenți.

Treaba cu pensiile…

Toate posturile de televiziune titreaza declarațiile Cristianei Anghel sau ale altor parlamentari care susțin că această pensie reprezintă o recunoaștere a meritelor din timpul mandatului.  Dacă este adevărat, nu credeți că ar fi mai corect să dați alegătorilor posibilitatea să voteze dacă meritați sau nu această pensie?

Onestă fiind, nu cred că există o problemă în a acorda beneficii financiare parlamentarilor. Exclud aici discuția pe competențele dovedite și pe eficiența așteptată. Cred însă că se impune să limităm numărul de mandate la două, astfel încât aceștia să poată să se și ocupe de profesionalizare și de ce nu, să le meargă vechimea pentru pensia normală. Am eu crezul depășit al faptului că „a fi alesul poporului” e o chestiune vocațională.

Și-ar mai fi o problemă. Sunt și alte categorii cărora nu le merge vechimea, spre exemplu cei care lucrează pe drepturi de autor. Lor nu le-am putea da o indemnizație ceva? Poate în felul acesta nu am mai avea scriitori, artiști și chiar istorici care caută cornul, laptele și mărul copiilor care ies pe poarta școlii cu pufuleți, croasante și chipsuri în brațe.

Revenind însă la parlamentari, rațional vorbind, cred că indemnizația din prezent nu este una corectă, ci trebuie majorată. Acest lucru trebuie aplicat la nivelul întregii conduceri de stat și a aparatului bugetar. O profesionalizare a acestuia din urmă ar genera o eficientizare a tuturor procedurilor. Este o investiție care pe termen lung produce mari economii la bugetul de stat. Cred că președintele trebuie să aibă un venit mai demn decât cel din prezent, la fel și premierul sau membrii Guvernului. Atrag încă o dată atenția asupra faptului că nu comentez nivelul de competență dovedit al celor aflați în aceste funcții, ci doar îmi permit naivitatea să cred că peste vreo două decenii România va demonstra o altă mentalitate, care ne va permite nouă, alegătorilor, să sancționăm și să răsplătim activitatea celor care ne reprezintă, iar decidenților să nu intersecteze interesele personale cu funcțiile publice.

Vorbesc aceste lucruri din postura de ex-bugetar, întrucât cunosc deja câteva instituții care luptă cu mediocritatea funcționarilor și cu frustrarea generată de imposibiltiatea de a determina schimbarea macajului și însușirea unei viziuni reale. Sau o fi doar părerea mea, iar sistemul e perfect în starea actuală.

Cred că tema pensiilor „sfidătoare” este un non-subiect, iar știrea zilei ar trebui să fie faptul că Masterplanul General de Transport e pe undeva blocat, axele de finanțare pe POR sunt mai mult blocate decât deschise sau că suntem sub lupa Comisiei Europene în ceea ce privește eficiența energetică. Dar dincolo de aspectele sesizate mai sus și în special pentru euroscepticii care nu dau două parale pe obiectivele UE, reamintesc faptul că lupta pentru putere în zilele noastre se dă pe independență energetică, acolo unde noi suntem puțin repetenți, nu și cei ceva mai de la est de noi. Ei bine, cred că putem să vorbim și de meritele aleșilor atunci când vedem o strategie pe această temă în proces de implementare.

Până atunci însă, îmi rezerv dreptul de a mă simți prea puțin reprezentată în actuala Legislatură și să mă simt astăzi între ciocanul pensiilor parlamentare și nicovala infringementului pe eficiența energetică.

Delia Filip

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s