Ce urmează acum?


Dacă au fost sau nu erori ale autorităților, nu am nimic să comentez. Aștept rezultatele anchetei, despre care sper să nu mă mai surprindă. Am luat în calcul și varianta ca Adrian Iovan să fie scos vinovat, pe motiv că a fost o nouă încercare de suicid. Ba chiar m-am gândit că ar putea să dea în judecată google pentru serviciul maps. Ar avea chiar două motive, fie că au coordonate mai bune decât serviciile de informații din România, fie că au indus în eroare salvatorii plecați pe drumuri fără borduri și indicații. Știți și voi, la fel ca mine, că va fi oferit publicului un vinovat, un cap de Moțoc, poate două capete, dar oricum nu cel real. Un transfer al cuiva dintr-o instituție în alta, de formă. Remember Lăpușneanu.

Irelevant.

Redacțiile se întrec în exclusivități. Directorii de știri împart amenzi și urlete reporterilor și producătorilor care nu sunt în stare să le aducă un supraviețuitor în studio. Întrebările adresate în cadrul conferințelor de presă mă oripilează. Ce-i drept, e normal să întrebi un om pe care-l vezi traumatizat în urma unei prăbușiri cu avionul dacă s-a temut. Poate era euforic, avea impresia că face bungee jumping fără coardă. La finalul lunii se va trage linie. A fost o lună bună, cu audiențe maxime, mai pică-un avion ceva?

Irelevant.

Românii s-au solidarizat. Un fost deputat, niște moți, un pădurar, ceva săteni de pe-acolo au dovedit că pot să-și dea și haina pentru un străin. Le-am dat medalie pentru modestie și mă văd nevoită să le-o iau pentru că o afișează. Deja nu mai știu cine i-a găsit pe năpăstuiți primul. Toate televiziunile l-au luat pe acel cineva în studio, doar că acel cineva e mereu altcineva. Ceilalți români, la fel ca și mine, au urmărit drama televizată și inevitabil trăiesc drama și show-ul de după, jocul aruncatului cu pisica moartă în curtea altuia.

Irelevant.

Două familii își plâng morții. Fratele Aurei susține că s-a acționat fără cap. Eu aș spune că și fără inimă. Dar poate mă înșel. Poate. Pe Adrian Iovan îl plâng și cei care acum ceva vreme îl acuzau de crimă – acum l-au trecut în vitrina cu eroi naționali. Să-l ștergeți de praf. Rezultatele autopsiei relevă diferite motive ale morții. Ea a murit de frig, el de hemoragie internă. Trist, dar…

Irelevant.

Lumea merge mai departe. Pe fondul unui scandal cu iz social și politic, jucătorii își pregătesc tabla de șah. Urmează europarlamentarele și prezidențialele. Cum stăm cu majoritatea?

Delia Filip

P.S. Acest articol nu este menit să minimalizeze durerea stârnită de accidentul de avion în care doi conaționali și-au pierdut viața, ci să-i conștientizeze pe românii care intră în jocul căutării vinovatului că toată această tevatură nu are decât rostul mascării altor mișcări care pot fi realizate în acest context fără mediatizare. Sincere condoleanțe familiilor îndoliate!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s