Despre alegeri pe bune


Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sustine necesitatea informatizarii sectiilor de votare, solicitand in acest sens sprijinul decidentilor politici. Ea subliniaza faptul ca fraudarea alegerilor trebuie prevenita, nu constatata.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentruZiare.com, presedintele AEP face un apel la primarul Capitalei sa gaseasca cele mai bune solutii tehnice pentru implementarea unui proiect pilot de informatizare a sectiilor de votare, urmand ca el sa fie extins la nivel national.

Ana Maria Patru subliniaza faptul ca lipsa increderii in corectitudinea procesului electoral este una dintre cauzele absenteismului la vot.

Care sunt principalele probleme pe care AEP le are de rezolvat in acest moment si care ar fi urgentele?

Exista in randul opiniei publice impresia ca AEP lucreaza doar in anii in care au loc alegeri. Nimic mai fals. De altfel, chiar in Legea nr. 35/2008 scrie ca AEP isi exercita atributiile cele mai importante intre doua perioade electorale – deci atunci cand nu au loc alegeri. De altfel, dupa cum bine se stie, in timpul alegerilor atributiile sunt preluate de Biroul Electoral Central, institutie inchegata ad-hoc in jurul AEP.

Munca noastra in anii in care nu sunt alegeri este importanta pentru ca incercam sa inglobam legislativ si administrativ experienta acumulata la fiecare scrutin electoral, dar si sa prevenim repetarea anumitor greseli sau incalcari ale legii.

In acest sens, de ceva vreme (2-3 ani) incercam sa ii convingem pe decidentii politici de necesitatea unui Cod Electoral. Avem in acest moment o legislatie mult prea stufoasa in domeniul electoral. Sunt nu mai putin de 5 legi care reglementeaza organizarea diverselor tipuri de alegeri. Acestora le sunt adaugate legi cu incidenta asupra domeniului electoral cum ar fi: Legea nr. 14/2001 a partidelor politice, Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, numeroase hotarari si ordonante de urgenta ale Guvernului.

Organizarea alegerilor pe acelasi tipar pentru fiecare tip de alegeri sau referendum nu poate fi decat benefica, atat pentru cei care administreaza alegerile, cat si pentru partide si alegatori. Spre exemplu, e bine pentru toata lumea sa avem aceleasi sectii de votare la fiecare tip de alegeri, or, in acest moment, aproape fiecare lege electorala vine cu reguli diferite pentru organizarea sectiilor de votare.

Anul acesta am reusit sa finalizam din punct de vedere tehnic proiectul Registrului electoral. Alte proiecte initiate de ceva vreme de AEP si care abia anul acesta si-au gasit ecoul necesar in mediul politic sunt cele referitoare la finantarea partidelor politice (Romania trebuie sa isi reformeze partial legislatia in domeniu conform recomandarilor GRECO – Grupul Statelor impotriva Coruptiei) si la Registrul partidelor politice (preluarea acestuia din sarcina Tribunalului Municipiului Bucuresti la AEP).

SURSA: ziare.com

Pentru interviul integral accesați: http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-europarlamentare-2014/ana-maria-patru-aep-trebuie-sa-informatizam-sectiile-de-votare-interviu-1265914

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s