Despre timpuri în care prea puțini privesc frica în ochi


ImagineSportul național al românilor nu este oina, ci tenisul de masă. Iar asta nu pentru ca am fi extraordinar de buni, deși trebuie să recunosc faptul că nu știu performanțele înregistrate de noi până acum. Poate că suntem chiar buni. Dar nu asta e ideea.

Tenisul de masă sau ping-pong-ul presupune existența a doi sau patru jucători care lovesc o minge ușoară, de la unii la alții, cu ajutorul unor palete. Masa pe care are loc jocul este separată de un fileu, iar jucătorul trebuie să lase mingea jucată spre el să cadă o singură dată pe partea sa de masă și să o trimită înapoi pe partea adversarului. Imprevizibilitatea, viteza și reflexele bune sunt atuurile unui jucător.

Și-acum să vă explic…

Roșia Montană

Decidentul este Guvernul, care a pasat problema spre Parlament. Parlamentul o va pasa cetățenilor, cel mai probabil prin referendum, iar mai apoi…mă întreb dacă nu cumva aleșii vor fi reticenți să pună în aplicare rezultatele votului și ne vom trezi, la fel ca în 2009, cu un scrutin inutil. Ei, nici chiar – cineva câștigă imagine, altcineva câștigă niscaiva parale…Cine pierde? Nu mai contează. Între timp românii solidari protestează în marile orașe, iar la Roșia Montană se bea bere și se mănâncă mici pe banii celor de la Gold Corporation. Minge la fileu!

Maidanezii 

Decizia a fost purtată de la autoritățile locale, pe la Palatul Victoria și înapoi. Aleșii din Parlament sunt iar puși la masă, cu pixul în mână. Săptămâna viitoare va ajunge la Camera Deputaților un proiect care ar putea crește numărulul responsabililor în chestiunea de față. Nu știu însă în ce măsură scade numărul câinilor de pe bulevard. Nu vreau să fiu sceptică, dar am învățat că realismul e sănătos în vremuri ca astea. E suficient să ai o verigă slabă în lanțul: autorități, asociații, cetățeni și totul s-a dus. Concret, autoritățile nu respectă legea, asociațiile ocolesc legea, cetățenii nu cunosc legea, lucru care determină un trist adevăr: câinii fac legea în teritoriul lor. Norocul meu că ne înțelegem bine, eu le cunosc privirea, ei îmi știu mersul. Ne zâmbim reciproc și evităm lătratul în public.

Cardurile de sănătate

Legislația în vigoare spune că medicii de familie sunt cei care trebuie să distribuie aceste documente asiguraților. Ministrul sănătății va schimba însă normele de aplicare a legii până pe 15 septembrie, iar asta pentru că medicii de familie refuză să fie și agenți poștali. Cine va face munca de distribuire a cardurilor…nu se știe încă, dar poate folosim maidanezii în acest scop.

S-a jucat ping-pong cu rezultatele de la INS privind numărul populației cu drept de vot, s-a jucat ping-pong cu rezultatele de la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu, s-a jucat ping-pong cu privatizarea CFR Marfă, s-a jucat ping-pong cu numirea miniștrilor. Nimeni nu vrea să fie găsit cu mingea în teren, toți o pasează, iar cei care sunt imprevizibili, au viteză și reacționează prompt sunt cei care câștigă. Dar mai niciodată cetățenii.

Și-acum…la tenis de masă e o strategie bună. Dar în viața societății românești ping-pong-ul nu e tocmai sănătos. Dar de unde frica de a-ți asuma responsabilitatea? Unii spun că nu sunt legitimați să își exprime părerea sau să adopte o atitudine într-o problemă publică. Poate că așa o fi. Deși mă întreb ce caută în poziții executive. Altora pur și simplu le este frică. Dar nu frica e problema, ci faptul că o lași să te conducă.

Am un prieten care spune adesea: Curajul înseamnă să privești frica în ochi și să îi spui: „Fugi de-aici, am prea multe de făcut!”. Închei cu un alt citat și fără alte comentarii:

Curajul nu este absenţa fricii; este mai degrabă înţelegerea că altceva este mai important decât frica.

Ambrose Redmoon

Delia Filip

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s