Țăndările inimii și polimerii asfaltului ( incursiune în adâncimile ficusului)


Nu știu prea multă chimie și fără îndoială nu știu o formulă pentru „inima țăndări” sau pentru remediul acesteia. Și dacă iubesc mult și scriu prea mult, dacă e inutil și prostesc, am să scriu despre chimie, o chimie care n-are de-a face cu inimi sau cu țăndările.

Am să scriu despre polimeri. Care polimeri? Ăia despre care cucoana Elena Ceaușescu ar fi scris multe lucrări ( au fost scrise de cu totul alți oameni). Ei bine, mult huliții „polimeri” ai Elenei au fost folosiți de niște deștepți din Petroșani, care au realizat un fel de șosea fără bitum sau produs petrolier: adică un drum care nu îngheață și nu se face țăndări (ca inimile). (Vezi Evenimentul Zilei)

Drumul ăla a fost făcut în 2009, experimental, și după ierni și zăpadă, încă e întreg și niciun crater nu distruge bucuria șoferilor care conduc pe acolo. Invenția a fost evaluată undeva la 120 milioane de euro.

Și pentru că românii sunt mai preocupați de stele decât de drumuri (eu una așa sunt pentru că mai mult visez decât conduc), normal că asiaticii vor cumpăra „rețeta de drumuri” cu nicio lăscaie în plus sau minus de 55 milioane de euro. Sau cel puțin așa spune directorul institutului, care ține să precizeze cu regret cică, faptul că străinii sunt mai interesa(n)ți decât românii despre brevetul cu pricina.

La urma urmei, e doar o stradă, care poate fi turnată la orice temperatură și pe care se poate circula la zece ore după turnare. Avem noi alte probleme.

Și pentru că am îndrăznit să pomenesc de familia Ceaușescu, iată:
„Polimerii” în stenogramele procesului Ceauşescu:

„- JUDECĂTORUL: Nu ai nici o legătură nici dumneata cu acest genocid? Sau dumneata erai întotdeauna preocupată de știință! De polimeri. Cine ți-a publicat lucrările în străinătate?
– CEAUȘESCU: Sunt cu zecile lucrările publicate în străinătate, cu știința și polimerii.
– JUDECĂTORUL: Cine le scria? ..Aaa … taci din gură!
– ELENA CEAUȘESCU: Ce să-i spun, dacă ei poate să spună așa ceva?”

P.s. Pentru cei care se întreabă ce-i cu poza cu pricina, nu e nici polimer și nici inimă sau „țandără”, e o secvență de ADN, altă mâncare de pește, chimia – bat-o vina!

Reclame

11 gânduri despre &8222;Țăndările inimii și polimerii asfaltului ( incursiune în adâncimile ficusului)&8221;

 1. foarte frumos spus!
  m-ai facut sa imi amintesc de câteva lucruri interesante „made în România”.
  1. undeva în Covasna sau Harghita, nu știu exact județul, se găsește un drum construit de nemți în al doile război mondial. drumul era destinat tancurilor nemțești și alto agregate de război. partea interesantă este că drumul este impecabil azi, mai mult chiar, nu a suferit (se zice) nicio reparație. întrebarea logică către mai marii noștri: „De ce nu le facem și azi la fel?” Răspuns la fel de logic al mai marilor noștri:”Păi și noi ce mai câștigăm?”

  2. invenții românești…. platforma măgurele, dom profesor pasionat, obsedat și torturat de fizică… in tenebrele anilor 90, inventează un disc optic. Discul inventat la Măgurele are același diametru ca un CD, doar că este mai gros, este fabricat 100% dintr-o sticlă creată de dom profesor și are capacitatea de stocare de … 1 TB (vorbim de anii 90 începutul 2000…când pe piață se discuta încă în MB și pe la colțuri de GB). Dar cu fondurile necesare capacitatea se putea extinde mult mai mult. Aceasta datorită unui sistem, plictisitor de explicat, de scriere și stocare tridimensională. Evident, autoritățile de la acea vreme preocupate cu „polimeri” i-au dat o primă de 5 milioane de lei vechi. Tot evident, Toshiba, l-au luat pe dom profesor la câteva plimbări prin Spania. Apoi NEC, la fel… Și uite așa azi avem o mică aromă de Măgurele în ceea ce se numește discul Blue-Ray :(.

 2. imi cer iertare… este vorba de dom profesor: Dr. Fiz. Eugen Pavel și inveția a fost realizată în noimebrie 1999.

 3. Are cineva idee câți români sunt la Microsoft? Dacă eu știu bine sunt de ordinul sutelor.
  Acasta bineînțeles că americanii sunt experți în furtul de marerie cenușie.
  Oare nu s-ar fi putut face nimic cu oamenii aceștia în țară?

 4. Ce tare:))))
  Legat de Microsoft, nu cred ca s-ar fi putut face ceva cu ei in Romania pentru ca desi avem in tara persoane cu un nivel intelectual peste medie, nu avem persoane cu abilitati de conducere, nu avem lideri buni, oameni cu initiativa. Nu avem un Henry Ford, Walt Disney sau Steve Jobs. Geniul nu sta si in postura de conducere. Poate ar trebui sa facem ceva in privinta asta, doar ca treaba de leadership e si nativa, nu doar de dezvoltat.

 5. Da, din nefericire. As vrea sa nu am dreptate. Sunt sigura ca sunt oameni cu potential in Romania, doar ca:
  1. ei nu investesc in abilitatile lor de lider
  2. nimeni nu investeste in ei
  3. ei nu vor sa foloseasca abilitatile lor pentru ca nu constientizeaza cat de mare nevoie are Romania de lideri, de inainte-mergatori, de modele cu valori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s