De ce scut și de ce România? Reacții în lanț


E oficial, ministrul nostru de externe, Teodor Baconschi și secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat în SUA acordul privind scutul antirachetă.

La fel ca la momentul în care doar se anunța posibilitatea ca noi să „găzduim” scutul, reacțiile nu au întârziat să apară. V-am auzit pe mulți dintre voi spunând că Rusia se simte amenințată, acesta fiind motivul pentru care a criticat acordul, a criticat SUA și România, ba mai mult, a cerut garanții juridice.

E simplu, o aberație. Scutul are capacitatea de a intercepta 2 tipuri de rachete, cu rază scurtă sau medie de acțiune, 24 la număr. Arsenalul rusesc e doar de câteva mii de ori mai mare decât atât.

În plus, președintele american a discutat cu Medvedev (ăl rus), legat de integrarea Rusiei în apărarea antirachetă, care se va realiza la un simplu schimb de informații până la crearea sistemelor comune. Deci Rusia nu se teme nici de scut și nici de amplasarea lui în România. Ba mai mult, aș putea să promit că Rusia știa de toată situația cu mult înainte ca aceasta să fie făcută oficial ( am să caut ceva dovezi pentru asta).

Și totuși de unde reacțiile astea? Ei bine, România a fost o țară sovietică, poate că dacă Rusia se strâmbă la americani, românii vor privi suspicios apropierea SUA. Dar nu cred. O altă teorie ar fi că Rusia vrea să își crească opțiunile, mai concret, dacă te încrunți, ai șanse să primești ceva mai mult, dar asta cred că se aplică doar la pruncii de 4 ani.

Până una alta, Rusia vrea să fie parte la apărarea antirachetă, îi prinde bine cooperarea cu Occidentul și în caz de ceva poate cere compensații. Contează ce poate obține pe spatele scutului, nu de la el în sine.

Pe de altă parte, un francez care-și spune analist, a declarat că acordul dintre SUA și România nu era o necesitate ci un demers politic.

„Nimeni nu crede cu adevărat că există posibilitatea ca Iranul să atace Europa – rachetele sale nu pot ajunge în Europa Occidentală. Washingtonul vrea probabil să reasigure ţările foste satelit ale Uniunii Sovietice. Este o mutare politică, cu greu (poate fi descrisă drept) o necesitate militară. România, la rândul ei, este nerăbdătoare să îşi demonstreze independenţa faţă de Moscova. Este o modalitate de a se opune Rusiei, ceea ce s-ar putea transforma, poate, într-un fel de nouă cursă a înarmării, care este total fără sens. Nu numai lipsa de eficienţă a scutului este problematică, ci şi faptul că acesta va costa mult atât Statele Unite, cât şi Rusia”, a declarat Pierre Guerlain, profesor la Universitatea din Paris.

Astea sunt doar două din reacții.

Ce m-a amuzat e că primarul din Deveselu (acol unde va ateriza scutul), și-a pus deja sătenii să învețe informatică și engleză. Ei vor job-uri, nu cred în bombe și rachete nucleare, au înviat conceptul de „american dream”, doar că nu peste hotare, ci chiar la ei în sat. Scutul lor e anti sărăcie și n-ar da asta pe nicio rachetă și pe nicio critiă de-a Rusiei.

Până mai vedem ce se întâmplă cu scutul și racheta, eu încă mă întreb: și totuși, scut, România?

 

 

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;De ce scut și de ce România? Reacții în lanț&8221;

 1. Dacă e să privim în istorie, noi românii nu doar am avut nevoie de ajutor din afară ci am depins de cei din afara țării, așa ne-am procopsit cu dinastie regală.
  L-am fugărit pe acesta și a dat peste noi ” Mama Rusie” care ne-a scris pagini de istorie cu caractere chirilice până nu de mult. Când Ion iliescu în Decembrie 1989 spunea în fața camerelor ceva de genul ” să luăm legătura cu ambasada Uniunii Sovietice…” sub care dominare am intrat, după ce noi am crezut că am devenit un stat total democratic.
  Când au instalat americanii la Babadag (dacă bine știu și scriu) o umbră de bază militară, românii și-au trezit spiritul patrioti. Ce să mai spun de acel accident în care a murit un cetățean român… a fost un dezastru nu alta. Și cred că a fost dureros pentru familia respectivă, de asemenea modul în care americanii au tratat cazul a lăsat de dorit.
  Dar URSS (să stâtnesc ceva amintiri) a jecmănit zeci de ani cât și ce și-a dorit din România, de la lucruri de gospodărie țărănească până la tezaur; aceasta poate fi trecută cu vederea?
  America are ”metode de colonizare” ca Anglia altă dată: în timp investesc și totodată exercită o influiență oarecum bună. În felul acesta contribuie la ceva bun pe locurile pe unde trec.
  Da, cred că pot fi contrazis pentru că trăiesc de ani buni în USA, dar mă opresc la această întrebare, poate puțin incomodă: Rusia, Europa sau America? Care e mămica cea mai bună?

 2. Si uite-asa nu mai e nevoie sa scriu eu un articol, iti preiau comentariul si ii spun Guestpost sub numele tau:) De-acord? Poti sa il faci si mai complex daca simti nevoia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s