Eșec? Să fie!


Când suntem mici, eșecul nu prea ne fascinează. Atunci când un copil învată să meargă și mai cade, nu spune: Sunt un prost! Eu nu sunt făcut să merg. Toată viața am să mă târâi și am să merg în patru labe, lamentându-mă despre oamenii care îmi cer să mă ridic pe picioare. Nu am să mai trec niciodată prin asta, decât să cad iar, mai bine nu mă mai ridic niciodată.

Când sunt pe pârtie, mereu mă uit la puștanii de 4,5 ani, care schiază de mii de ori mai bine decât mine. Lor nu le e frică de cădere. Eu însă, îmi fac strategia. Dacă intru în copaci, pun mâna la față, nu aș vrea să rămân cu doar jumătate din ea, dacă m-am apropiat prea tare de prapastie, îmi fac repede rugaciunea de iertare a păcatelor, poate poate nu pic, iar dacă pic, măcar să nu ajung în „Sahara” dintrodată.

Ei, dacă un puștan de-ăla pică, râde și o ia de la capăt, eu însă, îmi mențin cu greu echilibru și încerc să nu îmi las genunchii să danseze la următoarea coborâre. Pentru unii eșecul este energizant, dar pentru alții – paralizant.

Bine, bine, ar fi stupid să spună cineva că iubește eșecul. M-aș întreba dacă nu cumva a picat examenul la admiterea în facultatea mintală. Dar felul în care percepem eșecul ne diferențiază. Eșecul trebuie să ne aducă o lecție, să ne dea un nou sens al valorilor personale și să ne motiveze să încercăm din nou.

Ați auzit de Henry Ford? Zilele trecute directorul general de la Google vorbea de Steve Jobs, fostul director Apple, pt că a demisionat, că e unul dintre cei mai puternici directori din ultimul secol, punându-l lângă oameni ca Henry Ford. Ei, eu nu aș merge așa departe. Ford a fondat compania Ford, evident. El spunea că eșecul este o oportunitate de a începe din nou, de data asta mai inteligent.

Exemplele continuă:

Bill Gates, fondator și președinte al Microsoft, a schimbat din temelii cultura muncii la nivel mondial la mijolcul secolului 21 prin simplificarea utilizării computerelor. Întâmplător el este și cel mai bogat om din lume în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, în anii ’70, înainte de a debuta în afaceri el a părăsit Harvard University. Eșecul școlar l-a afectat mult pe tatăl său. Marea ironie este că a pornit compania de software (care va deveni curând Microsoft) cumpărând softul de la „cineva” cu doar 50$ !

Abraham Lincoln a avut parte doar de 5 ani de educație formală în viață. Ca adult a intrat în politică și a avut 12 eșecuri majore, inclusiv depresii severe, înainte de a fi ales al 16-lea președinte american.

Isaac Newton a fost cel mai important matematician englez al vremii sale. Cercetările sale în optică și gravitație l-au facut unul dintre cei mai mari oameni de știință din istoria omenirii. Mulți cred că Newton s-a nascut un geniu, dar nu este chiar așa! În copilărie avea note foarte proaste, atât de proaste încât profesorii au ajuns în pană de idei în ceea ce privește îmbunătățirea situației lui școlare…

Ludwig van Beethoven, compozitor german de muzică clasică, este recunoscut în general ca fiind cel mai mare compozitor al lumii. Reputația lui a inspirat și uneori chiar inhibat compozitori, muzicieni, public. Înainte de a-și începe cariera, profesorul lui de muzica a afirmat că „ești fără de speranță ca și compozitor”. De-a lungul carierei și-a pierdut auzul, dar a continuat să compună extraordinar. Suprema ironie – un compozitor surd…

Thomas Edison a dezvoltat o mulțime de produse care au influențat enorm lumea în care trăim. Este considerat cel mai prolific inventator din istorie, deținând 1 093 de patente înregistrate în US. Când era copil profesorul lui i-a spus că era prea prost ca să învețe ceva. Când a pornit pe cont propriu a făcut mai mult de 9 000 de experimente înainte de a găsi formula câștigătoare pentru bec.

Michael Jordon este considerat cel mai important jucător de basket din istorie. Un atlet fenomenal, o combinație de grație, forță, viteză, simț al improvizației și o competitivitate de neoprit. Jordan a schimbat de unul singur noțiunea de superstar în NBA. Înainte de a fi acceptat în NBA, Jordan era o persoană absolut obișnuită, atât de obișnuită încât a fost exclus din echipa de basket a liceului pentru că era „lipsit de abilități”.

Walter Disney a fost producător, regizor, actor de voce over, animator. Unul dintre producătorii americani de film cei mai cunoscuți, Disney a fondat propria sa companie. Corporația, cunoscută astăzi sub numele de The Walt Disney company are venituri anuale medii de 30 miliarde de dolari. El a pornit afacerea în garajul propriu și prima producție de animație l-a falimentat. În timpul primei conferințe de presă un jurnalist l-a ridiculizat pe motiv că nu ar fi avut idei potrivite pentru producția de film.

Acestea sunt doar câteva exemple. Alături de numele lor pot să pun și numele tău, pentru fiecare alegere de a persevera, de a căuta, de a te ridica!

Eșec? Să fie! Tu mergi înainte!

Delia F.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s