Frică cronică


Evitarea ucide încrederea și respectul de sine. Când eviți din frică să acționezi într-o situație amenințătoare, chiar dacă ulterior lucrurile culminează pozitiv, tu știi că ai ales calea mai…ușoară. Nu ai cum să nu o conștientizezi.

Lauda celor din jur, a prietenilor, a familiei, chiar dacă este sinceră și necesară să spunem, într-o oarecare măsură, nu prea ajută mare lucru. Cei care evită, ajung experți în cosmetizarea imaginii de sine, pretinzând să fie ceea ce cred ei că este acceptabil și apreciat de ceilalți. Eu știu atât de bine asta, din nefericire, pentru că am practicat-o.

Dar chiar și atunci când reușim să îi marcăm pe cei din jur cu imaginea pe care noi o vrem, înăuntru avem reacția: Dacă ai știi cine sunt și cum sunt, nu m-ai mai admira. Voi admirați acum ceea ce am vrut eu să vedeți în mine. De asta sunt atâția oameni frumoși, inteligenți, atrăgători, talentați, oameni care în aparență sunt de succes, dar care sunt încercați de sentimente de nepotrivire și lipsă de încredere sau stimă de sine.

Dacă accepți o provocare, aceasta îți întărește personalitatea, chiar dacă felul în care te vei purta nu va fi perfect. Frica are un preț prea mare.

Am o provocare:

E timpul să renunți și tu la frică, plătește prețul pentru cine ești, pentru că altfel, vei plăti pentru cine ai fost când încercai să fi ceea ce credeai că ei vor ca tu să fii.

Și pentru că pe mine nu m-a ajutat cineva când eram în starea asta, uite câteva sugestii: Stai pe poziție,

– însușește-ți principiile alese, apucă-te de sarcinile pe care le-ai tot amânat, pentru că păreau prea dificile sau neplăcute

– exprimă-ți opinia sinceră când vorbești cu cineva pe care de obicei încerci să îl/o impresionezi

– acceptă responsabilitatea pentru o decizie grea pe care ai luat-o, renunță sau luptă

– dă acel telefon pe care eviți să îl dai

– trimite acel e-mail pe care amâni să îl trimiți și despre care te temi că va fi inutil

– cere ajutor, nu ai să crezi, dar te va ajuta și te vei simți mai puternic atunci când vei învinge frica și vei apela la sprijin, decât atunci când vei masca faptul că ai și tu slăbiciuni

Pe mine m-au ajutat astea. Și încă ceva, nu te aștepta ca oamenii să recunoască schimbarea ta și să te susțină neaparat în asta. Nu te aștepta să te creadă acum când ești tu, cel mai probabil îți vor spune că te-ai țicnit. Nu te aștepta să fie ușor, ai să pierzi mult, dar ai să câștigi și mai mult. Prețul fricii e mult mai mare.

Delia F.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s