Cel dintâi al celui dintâi


Boston Globe a publicat un articol despre un eveniment interesant, ce datează de acum aproape 2 săptămâni.

Pe 28 decembrie 1981, America, dar şi lumea întreagă, a fost revoltată de naşterea lui Elizabeth Comeau – primul copil al Americii născut în urma procesului fertilizării in vitro. A fost unul dintre cei mai faimoşi copii ai Statelor Unite. La 3 zile după naştere a participat la prima conferinţă de presă. În toate publicaţiile apărea chipul ei – primul copil din eprubetă.

În ciuda faptului că a fost în mod constant în atenţia mass media, Elizabeth nu a fost un copil răsfăţat. Întrucât este editor web la Boston Globe, ea mărturiseşte că a trait absolut normal, fiind nevoită să spele vase sau să ducă gunoiul sau chiar să îşi ia summer job atât în timpul liceului cât şi al facultăţii.

Momentele ei dificile constau în apropierea oamenilor care voiau să o atingă, să afle ce simte şi cum se dezvoltă. A urmărit-o şi gândul că ea s-a născut împotriva voii Vaticanului. Dar a venit ziua în care practic şi-a răscumpărat greşeala. Trevor James s-a născut acum aproximativ două săptămâni. A fost o concepţie normală, o sarcină normală, o naştere normală.

Ultimii 20 de ani au cunoscut o evoluţie şi o răspândire puternică a fertilizării in vitro. În prim fapt, acesta este tratamentul pentru sterilitate. Metoda fertilizării in vitro este acceptată de unii, combătută de alţii.

Biserica, spre exemplu, aprobă această metodă doar pentru cuplurile sterile, fiind împotriva abuzurilor acestei tehnologii. Practic e vorba de un mediu artificial, nu de un embrion artificial.

În România, prima fertilizare in vitro a avut loc în 1996, în Timișoara. Nu am reuşit să mă documentez încă de urmările acestui proces. Ce mă frapează, deşi merge cu frappe pe vremea asta, este naturaleţea, normalitatea acestor situaţii. Şi ca să fiu sinceră, nu ştiu cum aş putea judeca un copil, un om care s-a născut în urma unei astfel de proceduri. Şi iar, nu ştiu dacă eu aş apela la aşa ceva dacă aş fi în imposibilitatea de a avea un copil în mod natural.

Cel dintâi al celui dintâi a fost denumirea pe care Trevor, fiul lui Elizabeth a primit-o din presa americană. Nu pot să fiu de acord cu ei, întrucât, după cum şi mama lui a specificat, Trevor a fost conceput şi născut în mod natural.

Ciudat.

Delia Filip

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Cel dintâi al celui dintâi&8221;

  1. Nu e absolut nimic ciudat. In lume sunt peste un milion de oameni conceputi in vitro, iar cei care au ajuns adulti fac copii. Sa traiasca, sa le traiasca!

  2. Asa sa fie. E ciudata situatia in sine Liliana. Am specificat ca nu stiu daca eu as apela sau nu la astfel de proceduri in eventualitatea infertilitatii. Iar ciudatenia situatiei este o problema relativa. Normalitatea pentru unii este ciudatenie pentru altii si invers. Multumesc pentru comment! Am intrat pe site-ul spre care te-ai directionat si sunt interesante datele gasite acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s