Letargie?


Despre letargie dicţionarele spun că înseamnă:

LETARGÍE f. 1) Stare patologică manifestată printr-un somn foarte adânc, în timpul căruia pulsul și respirația devin abia perceptibile; somn patologic; moarte aparentă. 2) fig. Lipsă totală de interes față de orice activitate; apatie. [G.-D. letargiei] /<fr. lethargie
Sursa: NODEX

” E dimineaţă. S-a trezit, şi-a aruncat tricoul şi pantalonii scurţi pe marginea patului, s-a înfăşurat într-un prosop şi a pornit spre duş. Ochii-i nici măcar nu erau bine deschişi, iar prosopul alunecat lăsa să se vadă formele trupului ei de fată. O piele  nu foarte albă, dar nici bronzată, plină de aluniţe mari şi mici, umerii pronunţaţi şi oasele sternului vizibile îi dau o alură aproape băieţească. Apoi dispare. Revine udă, cu ochii deschişi şi picături de apă curg din părul ei şaten deschis. Se repede la frigider de unde îşi scoate salata grecească pregătită cu o seară înainte. E momentul ei preferat din zi. Se oboseşte cu sute de cure de slăbire. Niciodată nu este suficient. Nici un efect nu aduce mulţumire. E foarte sigură de nefericirea ei continuă şi inevitabilă. Mănâncă repede şi cu mare poftă. Apoi, începe să se îmbrace. Dezamăgirea e vizibilă. Un oftat şi o expresie atât de uzuală încât mă miră fapul că o mai percep: „Sunt prea grasă”. Are o faţă osoasă, ochii mari, de un albastru curat. Priveşte în gol. Şi-ar tăia bucăţi din trup dacă ar putea. Îşi priveşte linia taliei, coboară pe şolduri şi se opreşte pe gambe. Apoi exclamă: ” Am picioarele prea groase”.  E deja obosită psihic şi nici măcar nu a trecut ziua. Se îmbrăcă, aruncă un zâmbet trist şi pleacă să muncească. Nu cred că îşi dă seama că trece pe lângă viaţă.”

sursa: extras din jurnalul de azi dimineaţă;

Ce s-a întâmplat cu noi? Ne chinuim să ne facem viaţa mai frumoasă şi uităm să o trăim. Avem mereu apatii şi lipsă de interes. Avem chefuri care dispar înainte de a veni. Incorect din orice punct de vedere: viaţă letargică. Adormim cu sunetul laptopului sau al computerului şi ne trezim la fel. Când sunt pe malul lacului aud acelaşi sunet. Nu pot să ma mai debarasez de asta. Ies din normal din ce în ce mai rar. Până şi imprevizibilul job-ului meu a devenit normal. Vreau să trec la nivelul următor, dar îmi dau seama că am nevoie de o parolă. O caut pe forumuri şi siteuri dar nu o găsesc. Târziu, o găsesc în mine. Îmi găsesc puterea să mă ridic, să merg să-mi iau un pahar cu apă şi sa reîncep să trăiesc, bucuria lucrurilor mici.

Delia Filip

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Letargie?&8221;

  1. asa este de adevarat….ne scapa viata printre degete…ne transformam in niste indivizi automatizati, in niste mecanisme de sine statatoare…mi a placut mult ideea k parola e in noi…noi avem cheia…dar, cum ai spus si tu…trebuie s-o cautam ceva timp….bless u delia…

  2. Buna Elvis,

    Multumesc pentru aprecieri. Da, de cele mai multe ori puterea de a schimba ceva este in noi, trebuie doar sa o folosim. Bless u 2.

    Delia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s