Jurnalişti cu „botniţă”


locked-up-laptopJurnaliştii rămân fără aparate foto, laptop-uri sau orice obiect despre care instanţa ar considera că a contribuit la încălcarea demnităţii şi a intimităţii vieţii private.

Articolul 263 din proiectul noului Cod Civil prevede de „sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulaţie a bunurilor sau mijloacelor care au servit la săvârşirea faptei prejudiciabile” de către instanţă. Acesta nu este singurul articol ce duce la limitarea dreptului de liberă exprimare a presei. Aceste prevederi au stârnit nemulţumirea jurnaliştilor şi a politicienilor.

Mai mult, noul Cod Civil ar putea permite oprirea difuzării sau publicării unor materiale de investigaţii atunci când persoana vizată s-ar adresa instanţei, susţinând încălcarea anumitor drepturi. Acest lucru însă îl poate costa scump pe reclamant dacă observaţia nu este pertinentă.

Miercuri Parlamentul începe dezbaterile pe marginea noului Cod.

 

Delia Filip

 

sursă: http://www.paginademedia.ro/2009/03/17/noul-cod-civil-divertis-cronica-carcotasilor-si-mondenii-in-pericol/

Reclame

2 gânduri despre &8222;Jurnalişti cu „botniţă”&8221;

  1. scuze pt. jurnalistii seriosi…dar aceasta lege este pentru cei ce sunt de-a dreptul obraznici in realizarea de stiri senzationale….

  2. Corect. Dar in acelasi timp afecteaza si investigatiile jurnalistilor seriosi Adina. Nu uita ca multe investigatii ce au ca scop formarea unei societati benefice individului sunt oprite sau musamalizate prin legi ca acestea. Atunci cand construiesti un caz pentru ANITP( Asociatia Nationala Impotriva Traficului de Persoane) si publici cazul unor fete sau copii molestati nu ti se va mai parea o lege buna. Legea aceasta apara infractiunea, oprimand dreptul la exprimare. Dupa cum multi au sesizat insa, nea’ Nicu traieste. Asta o atesta „libertatea presei” si mai ales defetismul romanilor. La mai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s