Sfânta depresie


dsc09813                      Ce este depresia? Să fie oameni care trec prin aşa ceva? să fie…fuşereală în viaţa asta. Unii o numesc  “butoiul cu melancolie”, cel puţin eu îi spun aşa.  Ce nu-mi place e că atunci când cineva mă ajută să intru acolo, simt acuta nevoie să ajung la fundul butoiului înainte să mă gândesc să ies. Alteori aştept să trântească cineva butoiul ca să se spargă cu mine în interiorul acestuia. Aşa îmi găsesc echilibrul ceva mai greu dar cel puţin ies de acolo. Dar nu despre asta voiam să povestesc. Ci despre sfânta depresie. O promovează biserica dar şi societatea. Şi înainte să mă împuşcaţi daţi-mi ocazia să argumentez.

                   Pe unul din pereţii din camera mea este o foiţa galbenă pe care scrie aşa:” Atâta timp cât sunt milioane lipsite de Cuvântul lui Dumnezeu şi cunoaşterea lui Isus Cristos, îmi va fi imposibil să-mi dăruiesc timpul şi energia celor care le au pe amândouă”. Ce frumos sună. Bine că doar sună. Bine că nu şi bate sau să facă altceva. Ei bine, mă uit la mesajul promovat astăzi, un mesaj provocator pentru misiune: „să stai smerit, facându-ţi treaba când simti, fără să ieşi prea mult în evidenţă. Vei pierde multe, dar n-ai treabă ca Dumnezeu îţi va da înapoi înmiit. Ai grijă cât râzi. Afişează o figură pioasă, că de…eşti sfânt şi…”. Sigur că da! Dumnezeu n-are nimic mai bun de făcut decât să facă calcule cât trebuie să îţi dea ţie. Dar nici n-are nevoie să facă aceste calcule că deja le vede pe agenda ta făcute. Şi da, ne afişăm sfânta depresie, mergem şi vorbim oamenilor despre o dragoste care aduce fericire şi ne întoarcem la vieţile noastre de oameni sfinţi şi pioşi.

             Valoarea societăţii se măsoară în euro. Sau lei. Dar nu şi tigri. Ei bine, societatea te provoacă la un statut social modest.  Pentru asta sunt necesare doar trei job-uri. Te duci la primul, apoi la al doilea şi termini procesul cu al treilea. Nu contează că lucrezi cu 3 homo-sapiens-sapiens cu vârste cuprinse între 3 şi 12( adică eşti casnică) sau că eşti programator computer, rutina e viaţa ta, nu o dai la nimenia. Şi pas cu pas sfânta depresie te cuprinde şi pe tine.

               Soluţii? Nu pentru soluţii am scris articolul. L-am scris doar sperând că te vei identifica cu unul din cazurile ce determină sfânta depresie şi vei reuşi să ne povesteşti tu despre metoda de a ieşi din ea. Aştept părerea ta!

 

Delia Filip

 

Reclame

7 gânduri despre &8222;Sfânta depresie&8221;

 1. Solutia mea e nebunia! Nebunia pentru Hristos.

  Sa va dau un exemplu: Ies de la servici la ora 6 si tot la aceeasi ora incepe si programul de la biserica/adunare. Normal ar fi sa ma duc acasa si sa ma odihnesc, ca doar nah am stat deja 8 ore in aceeasi papuci. Dar atunci imi vine ideea nebuneasca sa merg la adunare. Si ma pornesc, pe jos, ajung cand deja a trecut juma de ora si intru. Singur, ca rar mai este unu ca mine sa vina dupa juma de ora. Imi trebuie alt sfert de ora sa prind si eu atmosfera dar o prind. Apoi s-ar putea sa si mai „fain” sa fie atmosfera pietrificata. Atunci incepe lupta sa gasesc apa vie, sa-l simt pe Dumnezeu si sa vad ca si fratii mei fac aceasta…

  In concluzie: nebun trebuie sa fii sa renunti la odihna pentru a te apuca de treaba.

  Si rezultatul stiti care e: vin si biruinte, si bucurii si atunci daca m-am luptat ca un „nebun” ma voi bucura ca unul!
  Slava Domnului.

 2. cam asa este ovidiu. Petru, vorbeam despre solutii plauzibile. Mersul la biserica e alta poveste:). Multumesc de interventie oricum. Dar tu Ovidiu? cum iesi din depresii?:)

 3. Era vorba de solutii sau metode de a iesi din depresie,nu?… Eu v-am zis metoda mea si am dat si exemplu de aplicare… E asa de greu de priceput? Daca da, atunci e bine.

 4. ok. Sa luam intalnirea cu Dumnezeu ca solutie pentru a iesi din depresie. Dar cum ajungi sa te intalnesti cu Dumnezeu? Aici depinde de gradul de depresie in care esti. E posibil sa nu te ridice cu nimic mersul la biserica. Si aici intervine ideea de intalnirea autentica cu Dumnezeu. Iar acea intalnire este mediata fie de Duhul Sfant, pentru cei care au deja o relatie cu Dumnezeu, fie de o alta persoana pentru cei care nu au o relatie cu El. Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s